
«Jeg har lyst til å si at det aldri er for sent å ta tak i sin egen pensjon, men på mange måter er det jo akkurat det det er. Når det er sagt, om du setter deg inn i situasjonen din som 50-åring, har du fortsatt mange år på å ta de gode avgjørelsene som sikrer at du kan leve det livet du ønsker – også etter at du slutter å jobbe.».
Magnus Tangen
Gjennom jobben som produkteier for innskuddspensjon, snakker han ofte med kunder som venter til pensjonsalderen nærmer seg – faretruende fort – med å ta grep.
– Dessverre er det fortsatt slik at veldig mange skyver akkurat disse spørsmålene foran seg. Vi anbefaler alle våre kunder om ikke å vente for lenge med å se over avtalen sin, og i alle fall i god tid før de planlegger å pensjonere seg.
En bedre pensjonisttilværelse på 1–2–3
For de fleste 50-årsjubilanter, betyr dette at de har et sted mellom 12 og 25 år igjen til pensjonsalder. For mange er dette også et tidspunkt hvor de begynner å lure på om de har de riktige avtalene. Vi har derfor spurt Tangen om hans tre beste råd for 50-åringen.
1. Få oversikt – og forstå den
For hvordan er egentlig er stoa? Og hvordan – og når – skal du ta ut pensjon?
– Det første du bør gjøre, er å skaffe deg oversikt. Det er faktisk så enkelt – og så vanskelig. For oversikt i seg selv betyr lite, om du ikke vet hva du skal gjøre med den. I det å skaffe seg oversikt legger jeg derfor til grunn at du skal kunne vite hva du har i pensjon, og hvor du har det. Vi pleier å anbefale kundene våre å logge seg inn på norskpensjon.no, som første skritt mot å finne ut det du trenger å vite. Der får du et godt bilde på hvordan du ligger an, og når du gjør denne øvelsen, kan du lettere summere opp. Et av spørsmålene du må stille deg selv, er hvor lenge du ønsker å stå i arbeid. Dette påvirker i stor grad hvor mye du får utbetalt.
2. Forstå – og gjøre tilpasninger
Når du vet hva det er forventet at du får utbetalt i pensjon, bør du gjøre en beregning og se om dette blir slik du har sett for deg. Ligger du godt an? Er svaret nei, gjelder det å finne gapet mellom hva du ønsker utbetalt og det du i dag forventer å få utbetalt.
– Forvaltningen av din pensjon fra folketrygden er låst, og kan ikke tilpasses fra din side.
I arbeidsgivers pensjonsavtale kan du derimot påvirke hvordan pensjonskontoen din forvaltes. Der ser du enkelt om pengene du har til forvaltning burde vært forvaltet annerledes. Grep som å endre risikoprofil – aksje versus renter og obligasjoner, kan gi deg mer i pensjon, bare ved små justeringer. Mange opplever at de ikke har den risikoprofilen som passer for dem, og dette kan en autorisert rådgiver hjelpe deg med. På den måten trenger ikke gapet å bli større enn det behøver å være. Først når du har gjort denne enkle øvelsen, sitter du igjen med ditt reelle gap – og kan vurdere privat sparing for å nå målet.
3. Juster – og realiser
Med disse svarene på plass, kan du lettere realisere planen for pensjonisttilværelsen. Ønsker du 80 prosent av dagens inntekt som pensjonist? 70 prosent? 90?
– Pensjonen du mottar fra Folketrygden er på mange måter grunnmuren, og så blir det opp til den enkelte å vurdere hva «resten» av byggverket skal bestå av. For mange handler dette om å finne andre sparemåter. Lurer du på hva som passer best for deg, er det et godt alternativ å kontakte oss – for den lille jobben du selv gjør da, kan utgjøre en stor forskjell, sier Tangen.
Hva med forsikringene?
Et annet aspekt Tangen er opptatt av å få frem, er viktigheten av gode forsikringer – og hvilket scenario som gjelder for nettopp deg, skulle du eller dine nærmeste bli syk og/eller ufør.
– Her tenker nok mange at «jo, men det går bra, jeg får noe fra Folketrygden», men det som er vel så viktig å vite, er hvorvidt arbeidsgiver har gode ordninger for dette. Her er det ingen fasit, så mitt beste råd er å snakke med din arbeidsgiver eller pensjonsleverandøren om hva som gjelder for akkurat deg. Mange forsikrer TV-en, hunden, bilen og hytta, men glemmer å forsikre det viktigste. Skulle det utenkelige skje, holder det ikke nødvendigvis med en plan for pensjonstilværelsen – for slik er det nå en gang, planer går ikke alltid etter planen.