Har du lagt merke til det?

Både vi i Danica Pensjon og de fleste rundt oss, anbefaler at man holder seg i ro og ikke tar overilte beslutninger om salg av spareporteføljen om dagen. For det er vel naivt å tro at vi ikke vil oppleve negative konsekvenser i finansmarkedene, spesielt hvis den pågående krigen i Ukraina blir langvarig. Når overskriftene om at børsene stuper virker det jo bedre å komme seg ut av markedet nå, for så kjøpe seg tilbake når markedet er på bunnen igjen.

Så enkelt! Og så vanskelig

Fordi det viser seg å være utrolig vanskelig å "time" slike markedsbevegelser. Støtter man seg til empiri, er det svært liten sannsynlighet for at dette er en investeringsstrategi noen kan lykkes med. Det viser seg nemlig at i de aller fleste tilfeller ville man sitte igjen med mindre verdier ved å forsøke å time markedet, enn hvis man forblir investert (sitter rolig i båten) gjennom hele den planlagte spareperioden. I tillegg vil man kanskje kunne oppleve mindre bekymring i hverdagen knyttet til hvordan det skal gå med sparepengene man har investert med en slik taktikk.

 

Har du riktig investeringsprofil?

Dette vil spesielt gjelde for deg som har langsiktig pensjonssparing. Det vil selvfølgelig være en god forutsetning at man på forhånd har vurdert om investeringsprofilen man har er den rette. Det vil si at den er tilpasset din alder, din evne til å takle risiko og svingninger og kanskje også din generelle erfaring med sparing.

 

Morten Mathisen, Chief Investment Officer

 

Å spare i pensjon er en god investering

Alle som har spareavtaler, sånne som oss som har innskuddspensjon, nyter godt av en annen god mekanisme i at det spares jevnt og trutt over en lengre tidshorisont. Det innebærer at vi kjøper oss inn i finansmarkedene til alle nivåer - også når markedene faller. Dermed får vi flere andeler som mest sannsynlig vil stige i verdi på sikt. Historisk sett har aksjemarkedene steget i flere perioder enn de har falt, og nettopp derfor er det fint å være investert og opprettholde spareplanen i både gode og dårlige tider.

Konsekvensen av å ikke sitte stille i båten

Investeringsteamet i Danica har lekt litt med tall for å illustrere de dramatiske effektene av å være ute av markedet. Illustrasjonen er litt forenklet, fordi vi i figuren kun viser hva det betyr å miste de beste avkastningsdagene i en spareperiode. Allikevel gir det oss et godt bilde på betydningen av å «sitte stille i båten».

Vi har sett på de siste 20 årene på Oslo Børs og illustrasjonen viser totalavkastningen ved å være investert i hele perioden. Dette sammenligner vi med å miste de 10 beste dagene, og de 25 beste dagene, i den samme perioden.

 


632% tilsvarer 10,5% årlig avkastning
245% tilsvarer 6,4% årlig avkastning
61% tilsvarer 2,4% årlig avkastning

 

Følelser eller fakta?

Selv om følelsene tilsier at man skal selge når aksjeverdiene stuper, kan det være lurt å trosse instinktet og heller støtte seg på historiske data i en slik situasjon. Hold hodet kaldt og ha et langsiktig perspektiv og mål med sparingen din.Etter fri inspirasjon fra Willis Towers Watson.