”Jeg er rik!”

 

Sånn er det lett å tenke, når den første lønnen går inn på kontoen etter flere års slit med nesen ned i pensum, studielån og eksamener. "Egentlig skal du bare nyte det. Ihvertfdal den første måneden. Men hvis du vil unngå at alle pengene forsvinner ut i det blå, så er det et godt råd at du legger en plan for din nye økonomi. Og den behøver ikke kun være kjedelig og fornuftig. Ta utgangspunkt i hva du drømmer om" sier Christina Risdorf som er rådgiver i Ung Direkte, som er Danske Bank sitt rådgiverteam for unge kunder. 

 

Christina understreker, at du gjør ikke dette for henne eller for bankens skyld.

”Gjør det for din egen skyld. Så unngår du, at dine utgifter hoper seg opp, og samtidig er det altså gøy å se, hvor raskt du kan nå dine mål, hvis du bare tenker deg litt om.”


Hva drømmer du om?
Når du begynner i en jobb, får du både flere penger og flere utgifter. Det gjelder f.eks. utgifter til fagforening, bolig, forsikring og transport. Det kan virke som om, at utgiftene bare spiser lønnen opp, men det er her, planen kommer inn i bildet.

”Hva drømmer du om? Er det reiser? Se hvor mye du brukte på din siste reise eller festival? Med en fast oppsparing kommer drømmene tettere på, og så kan du planlegge, når du har råd til å reise av sted igjen. Hvis drømmen er å kjøpe en leilighet eller et hus, så ta et møte med banken om hva som skal til for at du kan nå ditt mål - og få det inn i planen" foreslår Christina.

Betal ned det dyreste lånet først
Når din første jobb er i boks, er det en god ide å se på hvor mye gjeld du har tatt opp gjennom studietiden. Her er rådet fra Christina, at du sørge for å betale ned det lånet som har den høyeste renten. På denne måten slipper du å bruke undøvendig med penger på din gjeld. 

”De dyreste lånene er som regel forbrukslån og kredittkort, og til sist kommer studielånet, som oftest er det billigste – og det kan du vente lengst med å betale ut. Men har du et rentefritt lån hos din farmor eller andre familiemedlemmer, er det naturligvis det, som er det billigste”, slutter Christina Risdorf.

Her må du aldrig spare
Sammen med din første jobb kommer det som regel også noen goder. De fleste medarbeidere får en pensjonsordning gjennom arbeidsplassen – og gjennom den, noen viktige forsikringer. Og det er i hvert fall en forsikring, som alle bør ha, mener Christina:

”En forsikring som sikrer din inntekt hvis du blir syk. Den kan avgjøre om du blir fattig resten av livet eller ikke. Noen er så heldige å ha en slik forsikring gjennom sin pensjonsordning. Men det er viktig å  undersøke dette, hvor godt du er dekket og eventuelt sikre deg litt mer ved behov" forklarer hun.

”Det er ikke bare de med hardt fysisk arbeid som som opplever at de ikke kan arbeide mer. I dag er der f.eks. mange med  kontorstillinger, som blir rammet av stress.”

Få hjelp med økonomien
”Når det kommer til pensjon og forsikringer, er det mange ord og begreper som kan være vanskelig å forstå. Det vil vi som rådgivere gjerne hjelpe deg med. Du kan evt. selv starte med å besøke norskpensjon.no, hvor du kan se hvor mye du har spart opp, og hvilke forsikringer du har. Så kan vi i banken hjelpe deg med å se, hvor langt den oppsparing rekker når du blir gammel – og om du burde spare mere” forteller Christina. 

Generelt råder hun alle til å kontakte sin rådgiver når der skjer større forandringer i deres liv. Det gjelder også, selvom du f.eks. ikke står og har bruk for et lån:
”På den måten kjenner vi deg bedre, hvis du senere har brug for hjelp. Og så sitter vi jo med en masse kunnskap om, hvordan du får en sunn økonomi – og den kunnskapen deler vi gjerne videre,” sier Christina Risdorf.

 

Kontakt Danica Direct

Store planer og mange drømmer? 
Book møte med oss så legger vi en plan sammen. 

Book møte