Gå til hovedinnhold
Del

Korona: Hold deg oppdatert

Koronasituasjonen er utfordrende for de aller fleste, og mange bekymrer seg for sin økonomiske situasjon. På denne siden håper vi å kunne besvare noen av dine spørsmål og bidra til at du kan senke skuldrene noe.

Webinar: Danske Bank

Koronaviruset: Ukentlig oppdatering fra finansmarkedene

Hvordan påvirker koronaviruset finansmarkedene, og økonomien i inn- og utland? Få siste innsikt hver uke fra noen av våre fremste eksperter.

 

Les mer og meld deg på her

 

Ofte stilte spørsmål om pensjon og privat sparing

 • Børsene verden over er i fritt fall, hva skal jeg gjøre med sparepengene mine? 
  Vårt generelle råd er som alltid å holde seg til spareplanen sin. Er det lenge til pengene skal brukes, ha is i magen, selv om pilene kan peke nedover og tallene er røde. Dette er ikke et tidspunkt der du skal gjøre endringer i plasseringene dine.
 • Jeg sparer i aksjefond. Bør jeg selge meg ned og heller satse på obligasjoner?
  Dersom din finansielle situasjon ikke har endret seg drastisk siden du inngikk spareavtalen din, anbefaler vi ikke å endre på valgte strategi på dette tidspunktet. Pengene vil svinge i verdi i aksjefond, det er derfor det er viktig å ha en lang tidshorisont når du sparer i aksjer.
 • Jeg har allerede tapt masse penger, bør jeg ikke selge nå for å unngå videre tap
  Vårt generelle råd er som alltid å holde seg til spareplanen sin. Er det lenge til pengene skal brukes, ha is i magen, selv om pilene kan peke nedover og tallene er røde. Dette er ikke et tidspunkt der du skal gjøre endringer i plasseringene dine.
 • Jeg vurderer å starte å investere. Er dette et godt tidspunkt eller bør jeg vente? Eventuelt hvor bør jeg plassere pengene?
  Det er veldig vanskelig å forsøke å "time" aksjemarkedet, det vil si finne riktig tidspunkt for kjøp og salg av aksjer. Viktigere enn når du handler verdipapirer, er når du har tenkt å bruke pengene. Vårt generelle råd er at din tidshorisont, det vil si tidspunktet du planlegger å bruke pengene på, er avgjørende for hvilken risiko du tar. Du bør kun investere verdipapirfornd med en overvekt i aksjer , dersom det er lenge til du skal bruke pengene. Dersom du har en kortere tidshorisont, anbefaler vi en mer balansert portefølje med en større andel obligasjoner. 
 • Verdien på sparingen min stuper, hva skjer med pensjonssparingen min nå?
  Pensjonssparingen du har gjennom arbeidsgiveren din er langsiktig sparing. Selv om mange nå opplever store verdifall, er det viktig å ikke få panikk. Vår jobb er å forvalte pensjonssparingen din på best mulig måte og vi har en robust investeringsstrategi som tåler store svingninger, lik de vi nå ser.
 • Kommer verdien på pensjonssparingen min til å falle ytterligere?

  De er umulig å forutse når aksjemarkedene treffer bunnen. På kort sikt forventer vi fortsatt store svingninger i takt med strømmen av nyheter og koronavirusets videre utvikling.

  Men, over hele verden iverksetter myndighetene og sentralbankene omfattende tiltak for å hjelpe bedrifter som får problemer og generelt styrke økonomien på sikt. Dette styrker vår forventning om en økonomisk gjenoppretning senere i år.

 • Bør jeg endre risikoprofil på pensjonssparingen min
  På generell basis vil vi anbefale våre kunder å holde seg til spareplanen som er valgt, så lenge din risikovillighet og tidshorisont ikke er forandret. Dette fordi viljen til å ta risiko og hvor lenge du skal spare er to viktige faktorer når man velger spareplan. 

  Vi anbefaler ikke å forsøke å «time» markedene med å gå ut- og inn i aksjefond, men heller sitte rolig med den sammensetningen som du allerede har. 
  Historisk sett har høy andel av aksjer gitt attraktiv avkastning over tid, og det er også vår forventning fremover. Vi vil alltid oppleve perioder med betydelig kursfall underveis når vi sparer i aksjemarkedene. Dette er en del av aksjemarkedets natur.
 • Hva er Danica Pensjon sinanbefaling til meg som har pensjonssparing plassert hos dere?  
  Vi i Danica Pensjon har fokus på å konstruere robuste porteføljer som skal klare seg godt over tid. Veldig mange har en portefølje med både aksjefond og rentefond, og det er i slike tider vi ser verdien av en god risikospredning.
  Det vår jobb å forvalte din pensjon på best mulig måte og vi anbefaler at du holder fast på den spareplanen du har valgt og sitt rolig gjennom uroen.

Siste om Korona


Er det lenge siden du sjekket om du har riktige forsikringer og om du sparer nok til pensjon?