Vi vurderer fortløpende ulike tiltak for å hjelpe på best mulig måte. 
I tillegg følger vi tett med på strakstiltakene som utarbeides fra regjeringen.

Så fort vi får oversikt over situasjonen, vil vi informere alle våre kunder om hvilke tiltak som innføres. Vi skal ta vårt ansvar som en del av et av Nordens største finanskonsern, og sammen finne ut hvordan vi kan bistå med solide løsninger i den spesielle situasjonen vi er inne i.

For informasjon om regjeringens strakstiltak:  www.regjeringen.no

 

 

Ofte stilte spørsmål

 

Verdien på sparingen min stuper.
Bør jeg ta ut pengene mine nå?


Generelt anbefaler vi våre kunder å opprettholde sparingen som er etablert. Så lenge din risikovillighet og tidshorisont fortsatt er som den var når du etablerte sparingen, så er vårt råd å holde deg til strategien. 
Det er også viktig å huske at du som har en fast spareavtale i disse dager kjøper nye aksjeandeler til billigere nivåer enn i 2019. Vi forventer at aksjemarkedene vil stige igjen, og det er i slike tider vi har nå vi ser viktigheten av en fast spareavtale.
 
Husk at pensjonssparing er langsiktig sparing. Vi i Danica er rustet til å håndtere slike situasjoner. Og selv om mange kunder opplever store fall her og nå, er det viktig å ikke få panikk, men holde seg til sin strategi. Vi har en robust investeringsstrategi som vi følger. Vi anbefaler at du som kunde ikke foretar deg noe, men er du i tvil så er du selvfølgelig velkommen til å kontakte oss for en gjennomgang av din pensjonssparing.

 

Kommer verdien på investeringene mine til å falle ytterligere?


De er alltid umulig å forutse når aksjemarkedene treffer bunnen. På kort sikt forventer vi fortsatt store svingninger i takt med strømmen av nyheter og koronavirusets videre utvikling. Hvis du selger dine investeringer nå er det erfaringsmessig vanskelig å komme til bake i markedet igjen og få med seg oppgangen når den kommer.
 
Vår generelle vurdering er at etter de store aksjekursfall vi har hatt, er det inndiskontert mye negativt i aksjekursene. De store kursfall gjenspeiler etter vår vurdering at investorer ser en betydelig risiko for en langvarig økonomisk resesjon.  Dette er ikke vår forventning i Danica. Vi synes faktisk aksjekursene begynner å bli forholdsvis interessante på disse nivåene vi nå ser. 


Vi har en positiv forventning til at den økonomiske tilbakegangen vil være kortvarig, og at vi vil se en gjenoppretning av global økonomi i 2. halvår 2020. Over hele verden iverksetter myndighetene og sentralbankene omfattende tiltak for å understøtte økonomien og bedrifter som får problemer.  Dette styrker vår forventning om en økonomisk gjenoppretning senere i år.


Det er viktig å huske på at aksjemarkedene normalt er et godt stykke foran økonomien. Selv om vi først forventer en økonomisk gjenoppretning i 2. halvår, er det ikke ensbetydende med at aksjemarkedene først kommer tilbake da. Aksjemarkedene kan snu langt tidligere når investorer begynner å se de første tegn til bedring i horisonten.


Bør jeg endre risikoprofil på sparingen min?


Vi anbefaler at du holder deg til den investeringsstrategi som er valgt så lenge din risikovillighet og tidshorisont ikke er forandret. Vi forventer som nevnt at de negative økonomiske konsekvensene av koronaviruset er midlertidige.
 
Historisk har aksjer gitt attraktiv avkastning over tid, og det er også  vår forventning fremover. Vi vil alltid oppleve perioder med betydelig kursfall underveis når vi sparer i aksjemarkedene. Dette er en del av aksjemarkedets natur, og det er nettopp svingninger som bidrar til å skape risiko, og det er risiko som skaper avkastningen vi søker i aksjemarkedene.Hva er Danica Pensjon sin anbefaling til meg som har penger plassert hos dere? 


På generell basis vil vi anbefale våre kunder å holde seg til investeringsstrategien som er valgt. Risikovillighet og tidshorisont er noen av de faktorer som ligger til grunn for valg av en sparestrategi. Vi anbefaler ikke å forsøke å «time» markedene med å gå ut- og inn i aksjefond, men heller sitte rolig med den sammensetningen du har valgt. 


Veldig mange har også en portefølje med både aksjefond og rentefond, og det er i slike tider vi ser verdien av en god risikospredning og hvor investeringene ikke beveger seg i takt. Vi i Danica jobber mye med å konstruere robuste porteføljer som skal klare seg godt over tid, og hvis du har en slik portefølje anbefaler vi at du overlater forvaltningen til oss fremover også. 
Hold deg til strategien og fokuser på den langsiktige spareplanen du har etablert!
 
Du er alltid velkommen til å tak kontakt med oss i Danica for en gjennomgang av din pensjonssparing. Vi ber om forståelse for at det kan være litt ekstra travelt hos våre rådgivere i disse dager.