Selv om de fleste helst vil bruke penger på reiser, god mat og rødvin, er tidspunktet når barna flytter hjemmefra en gylden mulighet til å ta en pensjonsgjennomgang. 

”Mange har gjennom en del år nedprioritert å ettergå økonomien i detalj. Men når barna flytter, og du får noen ekstra kroner, er det fornuftig å ta en sjekkk for å sørge for at de drømmer man har for pensjonstilværelsen henger sammen med hvordan man sparer. Har du nå litt ekstra å rutte med, er det jo en unik mulighet til å sette inn et ekstra gir på pensjonssparingen”, sier Hanne Pedersen, autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank.

Bruke mindre på livsforsikring og mer på pensjonssparing?
Det handler ikke om å spare penger men å bruke dem der det er mest fornuftig, mener Hanne Pedersen, og kommer med et eksempel: ”Når man har en familie som man skal forsørge, er det en topprioritet å sikre seg mot det å miste inntekten eller sikre familien hvis man selv dør. Men når barna er på vei ut, har man som regel ikke bruk for en like stor livsforsikring og kan i stedet omprioritere og bruke deler av pengene på pensjonssparing.”

Hva med huset?
Når barna flytter ut er det også opplagt å vurdere om man skal flytte eller bli boende.

"Noen velger å flytte til noe mindre, noe som gir muligheten til å spare mer til pensjon dersom boutgiftene også blir lavere. Hvor mye du sparer henger nøye sammen med hvordan du vil leve som pensjonist”, sier Hanne Pedersen.

Planlegg for fremtiden
Men hva hvis man gjerne vil bli boende i sin nåværende bolig også når man går av med pensjon?

”Hvis du bor i et hus eller en selveierleilighet, er det en god idé å se fremover og sikre at du har råd til å bli boende uten problemer. Her kan du vurdere nedbetaling på lån versus pensjonssparing. Har du lav belåningsgrad, er det en mulighet å skru ned på boligutgiftene og skru opp pensjonssparingen”.

 
Hanne Pedersen understreker at det er veldig individuelt hva som passer for den enkeltes økonomi. ”Men det er betryggende å ha en plan i det minste!”, sier hun.
 

Visste du at ...
En tommelfingerregel er at du får 2 500 kr ekstra til rådighet pr. måned pr. barn som flytter ut, forteller Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

”Det er verdt å merke seg at beløpet varierer veldig – og for mange vil det være høyere. I tillegg får du lavere faste utgifter, fordi familien bruker mindre strøm og mindre mat. Summerer du opp alle beløpene, blir det tydelig at det er snakk om en del penger. ” sier Maria Setsaas. 


Den typiske fellen

Det er én typisk felle du kan gå i når det gjelder pensjonssparing, forklarer Hanne Pedersen:
 
”Det er at du lukker øynene, fordi det virker tungvindt og krevende, også skrur du opp for forbruket i stedet. Eller så bruker du pengene som er til overs på barna, leilighetene deres og lommepenger. Man glemmer rett og slett å prioritere sitt eget liv - i fremtiden. Men hvis du tar seg tid til en pensjonsgjennomgang, er sjansen mye høyere for at du faktisk kan leve det livet du gjerne vil ha - hele livet.” 

Hvordan komme igang?

Pensjon kan være et komplisert og uoversiktlig tema for mange. Vår jobb er å gi deg best mulig oversikt slik at du kan ta gode valg som passer deg og din økonomi.
Nå og i fremtiden. 

Avtal et møte om din pensjon